Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 12 common:people_all_forms

Звіт директора школи за 2019-2020н.р.

Date: 3 вересня 2020 о 07:47, Refreshed 3 вересня 2020 о 07:57
66 views


  1. Звіт

    директора школи

    ЗОШ  І-ІІ  ст. 

    с.  Люлинці

     

    2019р.

    зміст :

     

    І. Персональний внесок керівника у підвищення рівня організації навчально-виховного процесу у навчальному закладі.

  2. Виконання функціональних обов`язків  щодо забезпечення обов’язковості загальної середньої освіти (охоплення навчанням дітей шкільного віку, продовження навчання випускників 9-х класів у порівнянні за останні роки)
  3. Створення умов для варіативності навчання та вжиті заходи щодо упровадження інноваційних педагогічних технологій у навчальний процес.
  4. Організація різних форм позаурочної навчально-виховної роботи
  5.    ІІ. Ужиті керівником заходи щодо зміцнення та модернізації матеріально-технічної бази навчального закладу.

     ІІІ. Залучення додаткових джерел фінансування навчального закладу та їх раціональне використання

    IV. Ужиті заходи щодо забезпечення навчального закладу кваліфікованими педагогічними кадрами та доцільність їх розстановки.

    V.  Соціальний захист, збереження та зміцнення здоров`я учнів та педагогічних працівників.

  6. Забезпечення організації харчування та  медичного обслуговування учнів і педагогічних працівників.
  7. Дотримання вимог охорони дитинства, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм.

І. Персональний внесок керівника у підвищення рівня організації навчально-виховного процесу у навчальному закладі.

  1. Виконання функціональних обов`язків  щодо забезпечення обов’язковості загальної середньої освіти (охоплення навчанням дітей шкільного віку, продовження навчання випускників 9-х класів у порівнянні за останні роки)

        Загальна середня освіта є основною ланкою в становленні й розвитку молодої особистості, у формуванні її характеру, патріотичних рис, громадянської позиції. Тому не випадково серед головних показників людського розвитку, покладених ООН в основу оцінювання суспільного прогресу, один з індексів відображає стан освіченості нації, доступу громадян до якісної освіти.

     Відповідно до Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», Концепції Нової української школи, інших основоположних освітянських документів педагогічний колектив  ЗОШ  І-ІІ ст. с.Люлинці   спрямовував свою діяльність на забезпечення умов для надання якісної освіти, розкриття інтелектуального та творчого потенціалу дітей, формування ключових життєвих компетентностей, самореалізації та інтеграції школярів у соціокультурний простір.

        Не  дивлячись  на  карантин,  який  було  впроваджено  в  зв’язку  з  поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2   2019-2020 навчальний рік ще раз засвідчив, що заклад освіти, ефективно включився  у  дистанційне  навчання,  що  засвідчують результати діяльності педагогів та учнів,  які обумовлюються командною співпрацею та спільною метою.  Педагоги   навчального  закладу  працюють творчо, прагнуть успіху та ведуть за собою учнів.

      Протягом 2019-2020н.р. керівництвом школи було докладено чимало зусиль для ефективності підвищення рівня організації навчально-виховного процесу.

            Керуючись державними нормативними документами, використовуючи теоретичні матеріали, практичний досвід набутий протягом навчального року, педколектив школи продовжував працювати над розвитком навчально-виховного процесу, над вихованням особистості.

            Було взято до уваги критерії результатів навчально-виховної діяльності минулого року і спрямовано роботу закладу на підвищення ефективності показників. Колективу школи вдалося реалізувати поставлені завдання на початок навчального року, про що свідчать результати діяльності як педагогічного так і учнівського колективу.

В  2019-2020  н.р. 1 та 2 клас    працював  за  Новою  українською  школою. У Новій українській школі зростає частка проектної, командної, групової діяльності у педагогічному процесі. Відповідно урізноманітнюються варіанти організації навчального простору в класі. Крім класичних варіантів, використовуються новітні, наприклад, мобільні робочі місця, які легко трансформувати для групової роботи. Планування і дизайн освітнього простору школи спрямовуються на розвиток дитини та мотивації її до навчання. Освітній простір Нової української школи не обмежується питаннями ергономіки. Організація освітнього простору навчального кабінету потребує широкого використання нових ІТ-технологій, нових мультимедійних засобів навчання, оновлення навчального обладнання, що здійснюється через такі осередки:

  • осередок навчально-пізнавальної діяльності з відповідними меблями;
  • змінні тематичні осередки, в яких розміщуються дошки/фліп-чарти/стенди тощо;
  • осередок для гри, оснащений настільними іграми, інвентарем для рухливих ігор;
  • осередок художньо-творчої діяльності з поличками для зберігання приладдя та стендом для змінної виставки дитячих робіт;
  • куточок живої природи;
  • осередок відпочинку з килимом для сидіння та гри, стільцями, кріслами-пуфами, подушками з м'яким покриттям;
  • дитяча класна бібліотечка;
  • осередок вчителя, оснащений столом, стільцем, комп'ютером, полицями/ящиками, шафами для зберігання дидактичного матеріалу тощо.

             Перш за все, під особистим контролем адміністрації школи всі діти шкільного віку, що проживають у селі , були охоплені навчанням. Розпорядженням виконкому сільської ради за школою було закріплено територію с.  Люлинці  та  В. Кутища. Діти шкільного віку, які на ній проживають, навчатимуться в ЗОШ І-ІІ ступенів с.Люлинці. Педагогічний колектив докладає чимало зусиль для збереження контингенту учнів: проводяться зустрічі з батьками, позакласна та позашкільна робота з дітьми, які заохочують учнів школи навчатися саме в нашій школі.  Завдяки  цьому  в  школу  ходять  діти  з  с.  Вишневе  та  Малі  Кутища.

            Відповідно до Закону України „Про освіту” та на виконання наказу МОН України від  04.09.2003 №595 „Про вдосконалення постійного контролю за охопленням навчанням і вихованням дітей” та з метою забезпечення конституційного права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти і вдосконалення постійного контролю дітей і підлітків шкільного віку, в школі на протязі навчального року здійснювався контроль за відвідуванням учнями школи. Усі класні керівники та класоводи в класних журналах заповнюють щодня сторінку обліку відвідування учнями уроків, підбиваючи підсумки   кожного семестру,  видаються  відповідні  накази.

             Стан відвідування учнями школи розглядався на нарадах при директорові, на загальношкільних та класних батьківських зборах. Крім того, у школі ведеться журнал контролю: щодня відмічається присутність учнів у школі та на уроках. За кожний пропущений урок класні керівники мають підтверджуючі документи з боку батьків та лікувальних установ. У школі проводяться рейди у складі учнів чергового класу та чергового вчителя, під час яких виявляють учнів, що систематично запізнюються на уроки або відсутні 1-2 дні без поважних причин. Особливе занепокоєння викликає невідвідування школи на протязі багатьох днів навчального року учнів  КривіцькогоЮрія (5 клас),Крижанівського  Артема ( 9клас) . Класними керівниками, адміністрацією школи  докладено багато зусиль для повернення дітей до школи. З учнями  та їх батьками проводилися  роз`яснювальні бесіди про неприпустимість безпричинних пропусків уроків. З ситуацією ознайомлений орган місцевої виконавчої влади. Проведена  робота дала  бажаний результат, діти менше пропускають заняття.

            В навчальному закладі укоплектовано 7 класів із середньою наповнюваністю 5-8 учнів. Охоплено навчанням 100% учнів. Випускники попередніх років продовжують навчання в навчальних закладах області та району. Відмічається стабільність щодо влаштування випускників. Це завдяки роботі педколективу і батьків.

              Навчальний рік завершився згідно навчального плану: початкова і  основна школа  – 31 травня. Програмовий матеріал виконано всіма вчителями. Адміністрацією  школи було перевірено відповідність записів у класних журналах та календарних плануваннях. Вчителі отримали  суттєві зауваження щодо ведення документації.

            Були  зауваження  батьків, щодо  малої  кількості  оцінок  в  щоденниках  учнів  майже  з  усіх предметів.

            Якість навчальних досягнень учнів за навчальний рік у початковій школі змінилися в  порівняні  з   попереднім роком. Середніми показниками успішності початкових класів є: високого рівня –  8 %, достатнього – 47%, середнього – 45%, низького – 0%. Кращими учнями початкової школи є Веровчук  Ангеліна  (3 клас)  - високий  рівень . Вона нагороджена похвальним листом за результатами навчання в 2019-2020 н.р.             

      Рівень освіти учнів 5, 7,  9 класів становить середній бал за підсумками  річних оцінок. Учні здобувають систематично знання і показник їх успішності знаходиться на межі середнього та достатнього балів. Зменшилась кількість учнів, які мають високий рівень навчальних досягнень.  Випускниця  школи   Філімончук Тетяна  ((9 клас) отримала  Свідоцтво  з  відзнакою.

Початковий  рівень  - 0%  , середній  - 61%,  достатній - 33%  ,  високий  - 6 %.

            Не  дивлячись  на  дистанційне  навчання   вцілому навчальний процес нашої школи приніс достатній показник якості освіти. А це говорить про високу роботу всього педагогічного колективу під умілим керівництвом адміністрації школи.

  1. Створення умов для варіативності навчання та вжиті заходи щодо упровадження інноваційних педагогічних технологій у навчальний процес.

             Повноцінність загальної середньої освіти забезпечується реалізацією як інваріативної так і варіативної частин навчального плану.

            Варіативна частина покликана розширити й поглибити загальноосвітню підготовку учня з урахуванням його освітніх потреб, забезпечення індивідуального розвитку інтересів і нахилів.

            Години цієї складової використано для вивчення російської  мови в старших класах, креслення.     Потрібно відмітити, що варіативність навчання в значній мірі залежить від прагнення вчителя працювати над вдосконаленням навчальних здібностей учнів. Так, керівництво школи, враховуючи актуальність та потреби часу, створило всі умови для впровадження додаткових годин на  курс  за  вибором «Креслення» за рахунок варіативної частини навчального плану. Протягом навального року дирекція контролювала правильність технології учителя щодо вироблення в учнів свідомих знань, вміння застосовувати їх у різних ситуаціях. Як наслідок, позитивні результати з даних предметів виправдовують доцільність варіативного навчання.

            Одним із обов’язків педагогічних працівників є постійне підвищення професійного рівня, педагогічної майстерності, загальної і політичної культури. Цьому у значній мірі сприяє організація методичної роботи в педагогічному колективі школи.

В 2019-2020 н.р. педагогічний колектив  в процесі своєї діяльності реалізував мету, яка була поставлена на початку навчального року у справі навчання і виховання дітей. Педколектив продовжував працювати над методичною проблемою школи „Педагогіка  співпраці  вчителя  та  учня  у  розвиток  творчої  ініціативи  на  основі  інноваційних  підходів  до  організації   навчального  процесу”. Але  найбільше  уваги  приділялося  Концепції  Нової  української  школи.

За минулий навчальний рік покращився рівень методичної роботи, яка проводилась у таких формах: індивідуальна (самоосвіта, творчий звіт вчителя, індивідуальні консультації, співбесіди з вчителями), колективна постійно діюча ( методичні об’єднання, методичні наради, групові консультації), колективна періодично діюча (науково-теоретичні семінари, інструктивно-методичні наради, педагогічні читання). Для визначення рівня методичної роботи в школі продовжує діяти система моніторингових досліджень. Зокрема, проводяться  моніторингові дослідження по веденню класних журналів вчителями-предметниками, по перевірці учнівських щоденників, по веденню учнівських зошитів, по якості навчальних досягнень учнів з різних предметів, моніторинг педагогічного складу,  моніторинг результатів якості знань (який перевіряє рівень зростання не лише учня, а вчителя). Ці дослідження набагато полегшують прогнозування та розробку подальшої системи роботи як із вчителями так і з учнями, приймати конкретні управлінські рішення, спрямовані на усунення небажаних наслідків реформування освіти.

Робота над проблемою школи активізувала форми методичної підготовки вчителів. Для всіх вчителів були впроваджені консультації з планування, ведення шкільної документації. Широко  вивчались і впроваджувались на практиці інтерактивні технології навчання. Згідно графіка були проведені відкриті уроки під назвою „Панорама відкритих уроків”, обговорення яких відбулось на засіданнях предметних  методичних об’єднань. Педагоги спрямовували свої зусилля на вдосконалення методики проведення класичного уроку й шукали нові форми організації навчально-виховного процесу через нетрадиційні підходи. Уроки планувались із урахуванням основної мети: формування. Проводились змістовні та цікаві тематичні та предметні тижні. Актуальні питання методичної роботи виносяться на засідання педагогічних рад, на засідання нарад при директорові.

На засіданнях педагогічного колективу розглядалися питання навчального та виховного характеру, а  саме:  протокол №2  від  17.09.19 р. «Нова  школа.  Простір  освітніх  можливостей»,  аналізувались викладання предметів та якість знань учнів (образотворче  та  музичне  мистецтво), обговорювались теоретичні питання проблеми над якою працює колектив школи.

Протягом навчального року проведено дві тематичних педради. Підготовка і проведення засідань педагогічних рад проводились згідно методичних рекомендацій. Приділялась увага нетрадиційним формам проведення педрад (постійно практикуються інноваційні технології в роботі), які  стають звичними для колективу. Це і педрада-круглий  стіл, і педрада-конференція.

Проводились також  діючі  виставки  – „ З  досвіду  роботи  вчителя ”, круглі  столи  « Інноваційні  технології,  методи  та  прийоми»,  конкурси  панорами методичних  розробок «Банк  ідей»,   які допомагали вчителям активізувати свою самоосвітню роботу та залучали до творчого педагогічного пошуку в процесі реалізації шкільної науково-методичної проблеми.

Разом з тим адміністрацією школи приділялась належна увага різним формам контролю, які допомагали виявити проблематичні питання у роботі  педколективу. На основі даних результатів вчителям надавалась методична допомога, стимулювалась ініціатива і творчість членів педагогічного колективу та активізація їхньої діяльності в науково-дослідницькій, пошуковій роботі. 

Однією з найефективніших форм роботи є методичне об’єднання. В школі працює   три  методичних об’єднання: суспільно-гуманітарних дисциплін, природничо-математичних дисциплін та вчителів початкових класів. Працюючи над загально шкільною проблемою „ Педагогіка  співпраці  вчителя  та  учня  у  розвиток  творчої  ініціативи  на  основі  інноваційних  підходів  до  організації   навчального  процесу ”, кожне МО обрало свою конкретну тему.

Члени методичного об’єднання суспільно-гуманітарних дисциплін працювали над темою   «Вдосконалення  сучасного  уроку  на  основі інноваційних  методів  та прийомів»,  всі вчителі-предметники  провели  відкриті  уроки.  Учителями  широко  використовувалися  інноваційні  технології  навчання:  робота  в  парах, ігрові  завдання,  дослідження – відновлення,  сенкан,  мікрофон  та  ін.  На  засіданнях  МО  проводився  аналіз  і  самоаналіз відкритих  і  взаємо відвіданих уроків,  простежувалося  формування в  кожного вчителя власного  індивідуального  стилю.

 Проведено чотири  засідання МО, на яких велика увага приділялась практичній роботі: розроблялися системи завдань для розвитку творчих можливостей учнів відповідно до програми, визначалися оптимальні психолого-педагогічні умови співпраці на уроках. 

Проте є ще багато проблем, на розв’язання яких мають бути спрямовані зусилля колективу методичного об’єднання. Це насамперед формування глибини знань, умінь, які давали б змогу учневі в майбутньому поповнювати знання шляхом самоосвіти. Пропаганда  і  плекання  любові  до  рідної  мови, історії  України  та  її  культури.  Використання  нових  форм проведення  уроків, інноваційний  підхід  до  навчання.  Виховання  поваги  до  української  мови  як  державної,  усвідомлення  кожним  учнем  громадянського  обов’язку  належно  володіти  державною  мовою.  Продовжити  роботу  над  впровадженням  методів нетрадиційно  нестандартної  організації  творчої  діяльності  учнів.  Робота  з обдарованими  дітьми  та  невстигаючими  учнями.   

  Методичне об’єднання природничо-математичних дисциплін працювало над темою „ Використання  інтерактивних  технологій  при  вивчені  дисциплін  природничо-математичного  циклу”

Учителі  ШМО  неухильно  виконують  Державні  стандарти  освіти  з  метою  побудови  навчального  процесу  на  основі  компетентнісного  і  діяльнісного  підходів   до  навчання  учнів.  В  практичній  діяльності  постійно

використовується   методологія  комп’ютерного навчання,  продуктивні  технології,  інтерактивні  техніки,  спрямовані  на  розвиток  особистості  учня,  підвищення  ефективності  та  якості  освіти.

У  2019-2020 н.р.  вчителі  МО  приділяли  велику  увагу  практичній  діяльності, формуванню  прийомів  нестандартного  мислення  на  уроках, підвищенню  якості  знань,  розвитку  творчих  здібностей  та  логічного  мислення.  Відповідно  до  завдань,  які  стояли  перед  учителями  методичного  об’єднання,   були  проведені  відкриті  уроки,  на  яких  показали  як  вони  працюють  з  обдарованими  дітьми,  виховують  інтерес  до  предмету,  який  викладають.  Здійснюють  диференційоване  та  інтерактивне  навчання,   враховуючи  індивідуальні  особливості  дитини.

Методичне  об’єднання  вчителів  початкових класів  продовжували  працювати  над  темою:  «Підвищення  педагогічної  майстерності  вчителів  -  ефективний  засіб  удосконалення  навчально-виховного  процесу».

Продовжували  вивчати  та  впроваджувати  в  практику  інноваційні  технології  навчання.  У  процесі  роботи  виправдали себе  такі  форми роботи  як  стандартний  урок,  групова  робота  та  робота  в  парах,  вирішення  проблемних  ситуацій  і  завдань,  розробки  та  обговорення  уроків  з  інтерактивними  методами  навчання.  Впроваджували  у  роботу  досвід  кращих  вчителів-практиків,  підвищували  рівень  методичної  майстерності.  Розглядали  питання:  «Дидактична  гра  як  метод  навчання:  характеристика  основних  понять   тенденціям  розвитку  системи освіти  та  запровадженню  Концепції  Нової  української  школи.»

Під час запровадженого в усіх навчальних закладах карантину (з 12 березня 2020 року) педагоги  початкових класів продовжили здійснювати викладання навчальних дисциплін дистанційно. Організація дистанційного навчання включала в себе налагодження каналів комунікації між всіма учасниками освітнього процесу, адаптацію розкладу та графіка навчання, зміну формату подачі матеріалу, зворотній зв’язок і контроль за виконанням завдань. Для цього педагоги  використовували різні інтернет-ресурси: (ZOOM, Viber, Google Classroom, «МійКлас»,  Skype, Message, електронна пошта). За кошти державного і міських бюджетів навчальні кабінети 1-2 класів було переобладнано відповідно до потреб НУШ (з’явилися конструктори LEGO для навчальних ігор, сучасні меблі; у кожному класі створено вісім осередків).

На  протязі  навчального  року  початкова  ланка  активно  приймала  участь  в житті  школи.  Були  учасниками  різних  доброчинних  акцій,  виховних  заходів.  Аналіз  роботи  педагогів  та  членів  МО  дає  підставу  зробити  висновок,  що  завдання,  які  випливають  із  науково-методичної  проблеми  школи  за  минулий  навчальний  рік  в  основному  виконані. Покращилась  робота  з  обдарованими  дітьми.

       Згідно плану роботи школи у травні 2020 року було заплановано  проведення  загальношкільного свята відзначення обдарованої молоді «День науки». З метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, захід проведено дистанційно. На сайті школи розміщено матеріали презентації з вітальними листівками переможців усіх рівнів інтелектуальних змагань, фестивалів та конкурсів.

У 2019/2020 н.р.  практично всі педагоги методичнихоб`єднаннь були задіяні в підготовці і проведенні педрад. Проте в роботі методичного об’єднання є недоліки: недооцінюється значення взаємовідвідування уроків і позакласних заходів колегами. Актуальним залишається матеріально-технічне оснащення кабінетів хімії та біології, математики та фізики.

Зібрано та систематизовано багатий матеріал за напрямками виховної діяльності. Традиційними стали тижні з питань безпеки життєдіяльності, спорту, які забезпечують повноцінний розвиток дітей, охорону та зміцнення їх здоров`я. Особливу увагу приділено превентивному вихованню, яке передбачає попередження злочинів і злочинності серед неповнолітніх.

Кожен тиждень був проведений на належному рівні. Складений план проведення тижня, розроблено заходи, написано звіт по тижню. Із метою стимуляції активної творчої праці учнів у процесі навчання, спортивної діяльності, пошуку обдарованих та талановитих учнів та створення умов для їх подальшого творчого зростання, розвиваючи професійну компетентність, набуття нових знань та навичок, оволодіння новими напрямками діяльності, виховання громадянина,  який всебічно розвинутий.

 Класними керівниками проведено тренінги, діагностування рівня вихованості, виховні заходи, зустрічі з представниками різних державних служб, які допомогли в пошуку індивідуального підходу до кожної дитини і розкриттю внутрішнього світу особистості. Значна увага приділялась військово-патріотичному вихованню, екологічному вихованню.

  1. Наказ  «Про організацію  науково-методичної  роботи  в  школі  в  2019-2020 н.р» №77  від 04.09.2019 р.
  2. Свято  для  матерів  учасників  АТО «За подвиг  їх  вклоняємось  низенько»  16.10.19 р.  (6-9 кл  Даровська  В.В.)

Необхідно також згадати і про роботу класних керівників у проекті Школи сприяння здоров`ю. На пропаганду  здорового способу життя  були направлені виступи агітбригади, випуски санітарних бюлетенів.

Забезпечення єдності фізичного, духовного та інтелектуального розвитку особистості є особливим завданням виховної роботи класного керівника, виховної роботи педагогічного колективу в цілому.

Проте і тут є недоліки: не завжди є результативною робота з батьками учнів; виховні години зводяться до лекційного проведення, учнівський колектив неактивно бере участь у роботі учнівського самоврядування.

  Практична реалізація завдань усіх освітніх програм насамперед передбачає суттєве поліпшення якості роботи педагогічних кадрів. Вирішення цього завдання безпосередньо пов’язане з проблемою підвищення професійної майстерності педагогів, яка здійснюється різними засобами, але передусім через методичну діяльність педагогічного колективу. Мета: показати результативність Школи сприяння здоров`я в умовах мало комплектної сільської школи. Вчителями було представлено різні форми роботи із учнями по формуванню навичок здорового способу життя, які перегукуються з основними методами і формами роботи вчителів у сфері підвищення своєї професійної майстерності.

Колективні та групові форми роботи не можуть замінити індивідуальної методичної роботи. Найважливішою індивідуальною формою методичної роботи є самоосвіта педагогів. Діяльність учителів школи з цього питання включала : опрацювання літератури; вивчення та застосування передового педагогічного досвіду; удосконалення практичної роботи педагога з питань навчального характеру тощо.  Проводились педагогічні читання з актуальних питань педагогіки сучасності, які надали можливість підвищити професійний рівень вчителів і поглянути на проблеми сучасності за допомогою думок великих філософів-педагогів .

Крім позитивних змін у методичній роботі за минулий навчальний рік необхідно згадати і недоліки:

  • не всі вчителі змогли підготовити та провести нестандартний урок;
  • недооцінюється значення взаємовідвідування уроків і позакласних заходів;
  • не приділяється належна робота з обдарованими дітьми, що позначилось на результатах районних олімпіад, творчих конкурсах;
  • в роботі більшості класних керівників із учнівським колективом переважають застарілі одноманітні форми організації виховної роботи;
  • інноваційні технології навчання епізодично впроваджуються  в життя;
  • невелика кількість вчителів впроваджує інновації в навчально-виховний процес;

Виходячи з проблеми над якою працює школа та враховуючи недоліки роботи за минулий рік потрібно поставити перед собою завдання:

  • продовжувати запроваджувати форми і методи навчання, що сприяють ефективності навчального процесу;
  • вивчити психолого-педагогічні особливості обдарованих дітей різних вікових груп, поповнюючи  банк даних обдарованих дітей;
  • впроваджувати в роботу передовий педагогічний досвід;
  • спланувати роботу всіх МО  відповідно до методичних рекомендацій;
  • надавати допомогу вчителям у впровадженні інноваційних технологій у навчально-виховний процес;
  • виявляти недоліки, труднощі і перевантаження у роботі педагогічного колективу та запобігати їм;
  • з метою розширення світогляду учнів, підвищувати інформаційну насиченість навчально-виховного процесу, використовуючи технічні засоби навчання  та  підключення  до мережі  Інтернет;
  • забезпечити участь школи у педагогічних майстернях, фестивалях педагогічної творчості, конкурсах, конкурсі „Учитель року ”
  • систематизувати методичну літературу з кожного предмета, в тому числі й щодо підготовки учнів до участі в олімпіадах, конкурсах, турнірах, в методичному кабінеті.
  • підготувати  кабінет  1  класу  згідно  Концепції  НУШ.

           

  1. Організація різних форм позаурочної навчально-виховної роботи

Виховна робота школи у 2019-2020 н. р. базувалася на таких пріоритетних напрямках: ціннісного  ставлення  до  суспільства  і  держави (військово-патріотичне  виховання)  та ціннісне  ставлення до  природи.

Школа працювала над виховною проблемою „Спільна виховна робота школи, батьків, громадськості з виховання учнів". Головна увага приділялася формуванню громадянина-патріота України, створенню умов для самореалізації особистості відповідно до її здібностей, суспільних та власних інтересів, виховання громадянина з демократичним світоглядом і культурою, який не порушує прав і свобод людини, виховання в учнів свідомого ставлення до природи.

Основними документами, якими керувалася школа в виховній роботі, були: Національна програма «Діти України», Національна доктрина розвитку освіти, концепція громадянського виховання,  програма роботи з обдарованою молоддю, , Національна програма оздоровлення дітей, програма «Обдарована молодь», Закони України «Про пожежну безпеку», «Про охорону праці»,  наказ МОН  молоді  та  спорту  від  31.10.2011 р.  №1243  «Про  основні  орієнтири  виховання  учнів  1-11  класів  загальноосвітніх  навчальних  закладів  України».

Згідно з річним планом школи було заплановано і проведено комплекс виховних заходів. Треба відзначити високу якість і результативність таких заходів:

  • Свято першого дзвоника (відповідальний Ткаченко В.Г.).
  • Олімпійський  урок  (вч. фізичної культури Брик Л.І..).
  • Свято квітів  «Український  віночок» (кл.керівники).
  • Урок Пам'яті - вшанування жертв Голодомору 1932-1933р.р.(вч. історії Щегловський  В.В.).
  • День вчителя «Найкращі  побажання  нашим  вчителям» ( Щегловська  Н.І.).
  • Останній  дзвоник  «Прощання  зі  школою»  (Сошинська В.Г.)

Відповідно до  плану роботи навчального закладу на 2019/2020  навчальний рік проведено вивчення питання  про стан виховної  роботи  за  напрямком  «Ціннісне  ставлення  до праці»

 Перевіркою охоплено планування виховної роботи класними керівниками, взаємодію учнівським комітетом, батьківським колективом, участь учнівського самоврядування в організації та проведенні виховної роботи в школі, позакласну роботу.

           Виховними досягненнями цього напрямку стали усвідомлення соціальної значимості праці в житті людини, повага до людей праці, навички самообслуговування та суспільно-корисної праці, морально-психологічна підготовка учнів до майбутньої трудової діяльності. У зв’язку з цим в школі - проведені загальношкільні трудові акції: «Я – господар школи», «Милосердя» (допомога людям похилого віку на присадибних ділянках), «Чисті четверги», «Опале листя», «Юний  дослідник», «Утримуємо в порядку наші книги і зошити» (ремонт книг і підручників), «Скажімо «НІ» сміттєвим лабіринтам», «Квітуче подвір’я школи».

            Профорієнтаційна робота не  обмежується роботою лише зі старшокласниками і ведеться з першого по випускний клас. Профорієнтаційна робота поділена на фази, які відповідають рівневі розвитку дитини.

            З метою соціалізації учнів, допомоги старшим учням з визначенням професійного життєвого шляху, підготовки їх до самостійного життя,  виховання працелюбного господаря, готовності до життєдіяльності і праці в умовах ринкових відносин, формування в учнів розуміння загальних основ сучасного виробництва, бережливого ставлення до суспільної і приватної власності в ЗЗСО проводилися  такі  заходи:

  • Галерея  добрих  справ.  Фото-звіт  «Зупинимо  сміття»  3 кл.  26.09.2019 р.  (Щегловська  Н.І.)
  • Гра  «Майстерня  добродія» . Виготовлення  м’яких  іграшок  3 кл.  11.10.2019 р.  (Щегловська  Н.І.)
  • Трудова  справа  «Підготовка  клумб  до  зими»  3 кл. 14.11.2019 р.  (Щегловська Н.І.)
  • Добра  справа:  виготовлення  годівничок  3 кл.  20.12.2019 р.  (Щегловська  Н.І.)
  • Інформаційний  вісник  «Захист  від  примусової  праці»   4 кл. 17.11 2019 р.  (Козуб Н.О.)
  • Анкета  думок  «Як  організувати  себе»  5 кл. 05.09.2019 р.  (Стасюк  О.В.)
  • Година  спілкування  «Вчись  учитись,  щоб уміти  трудитися»  5 кл. 10.10.2019 р.  (Стасюк  О.В.)
  • Перевірка стану  збереження  підручників  «Книга  скаржиться!  Книга  дякує!»    5 кл. 20.11.2019 р.  (Стасюк  О.В.)
  • Круглий  стіл  «Місто  веселих  майстрів»  5 кл. 11.12.2019 р.  (Стасюк  О.В.)
  • Жива  газета  «Трудовий  шлях  моєї  родини»  7 кл.  17.09.2019 р. (Щегловський  В.В.)
  • Просвітницький тренінг  «Усі  професії  важливі,  обирай  свою»  7 кл.  22.10.2019 р.  (Щегловський  В.В.)
  • Усний  журнал  «Я  це  можу»  7 кл.  26.11.2019 р.  (Щегловський  В.В.)
  • Виставка  творчих  робіт    «Іграшка  своїми  руками»    7 кл.  17.12.2019 р.  (Щегловський В.В.)
  • Операція  «Впорядкуємо  ігровий майданчик  для  малят»  9 кл.  20.09.2019 р.  (Сошинська  В.Г.)
  • Родинна  вітальня  «Працюємо  разом,  радіємо  разом»  9 кл.  25.10.2019 р.  (Сошинська  В.Г.)
  • Година  спілкування  «Основи  економіки  і  бережливості»  9 кл. 29.11.2019 р.  (Сошинська  В.Г.)

Систематична робота проводиться щодо запобігання дитячого травматизму розглядались та аналізувались на педраді (вересень, травень), нараді при директорові (листопад, червень); батьківських зборах (жовтень, квітень). Протягом навчального року дитячого травматизму в школі не зареєстровано.

Педагогічний колектив школи проводить певну роботу, спрямовану на виконання комплексної цільової програми боротьби зі злочинністю. Головними напрямками роботи з цього питання є індивідуальна робота з дітьми, схильними до пропусків занять, правопорушень, до девіантної поведінки . У школі проводився місячник попередження правопорушень(листопад), тиждень  правових знань (грудень).   Питання  виконання  Єдиної  комплексної  програми  профілактики  правопорушень  розглядалося  на  засіданні  педагогічної  ради.  Адміністрацією школи, педагогом-організатором, класними керівниками проводиться індивідуальна робота з учнями, схильними до правопорушень, контролюється відвідування учнями уроків, ведуться щоденники психолого-педагогічних спостережень за цими учнями. У школі працюють гуртки: «Основи  захисту  Вітчизни»  та  крою  та  шиття.

Військово-патріотичне виховання одержало дальший розвиток у різноманітних формах позакласних заходів. Вибір заходів здійснюється з урахуванням інтересів учнів, підготовленістю організаторів, стану матеріальної бази.

 Із різноманітних форм позакласної національно-патріотичної роботи найбільш ефективними є: лекції, уроки мужності, тематичні вечори, творчі зустрічі, місячники військово-патріотичного виховання, походи, виставки, музеї, конкурси військово-спортивні ігри, змагання з військово-прикладних видів спорту, козацькі ігри).

У школі створено учнівське  самоврядування, яке формує  активну  життєву  позицію  підлітка, дає  можливість  проявити  лідерські  здібності. В класних  колективах структура учнівського  самоврядування  відповідає  вимогам та потребам учнів. Підтримується  зв'язок із  громадськими  організаціями, які є у селищі та активно співпрацює учнівське  самоврядування з місцевими органами. Цінність  учнівського  самоврядування  полягає в тому, що  учні  глибоко і всебічно  проникають у сутність  своїх прав та обов'язків.

Отже, формування  ціннісних  ставлень  школярів відбувається через систему роботи  класного  керівника.

Наша школа – це те місце, де учень і вчитель духовно збагачуються, де формується  громадянська  зрілість і особиста  відповідальність. У  школі  дитина  не готується до життя, а живе. Тому  наш педагогічний  колектив вибудовує  виховний  простір так, щоб  він  сприяв  гармонізації  відносин  між  дітьми і вчителями, школою і родиною.

ІІ. Ужиті керівником заходи щодо зміцнення та модернізації матеріально-технічної бази навчального закладу.

            За минулий навчальний рік   повністю  забезпечений методичними  матеріалами  та  засобами  навчання  1  та 2 клас  згідно  Концепції  НУШ.

  Вчителі власними зусиллями поповнюють  дидактичний матеріал, створюють тематичні папки для різних класів, працюють на сьогоднішні запити в інноваційних вимірах.

Під час запровадженого з 12 березня 2020 року карантину педагоги  здійснювали викладання навчальних дисциплін дистанційно. Організація дистанційного навчання включала в себе налагодження каналів комунікації між всіма учасниками освітнього процесу, адаптацію розкладу та графіка навчання, зміну формату подачі матеріалу, зворотній зв’язок і контроль за виконанням завдань. Адміністрація ЗЗСО та вчителі  вжили заходів щодо додержання вимог державних стандартів загальної середньої освіти та засвоєння учнями змісту предметів під час карантину, що обговорювалося на дистанційних засіданнях науково-методичної ради. Педагоги  здійснювали освітній процес за допомогою платформ та інтернет-ресурсів: ZOOM, Viber, Google Classroom, «МійКлас», Skype, IMessage, власних YouTube каналів з відеоуроками, Всеукраїнської школи онлайн.

Усі необхідні для дистанційного навчання матеріали, письмові роз’яснення вчителя та зразки оформлення робіт педагоги  розміщали  на  сайті  школи по класах згідно розкладу уроків. Контроль засвоєння матеріалу проводили за допомогою тестування на платформах «НаУрок», «Classtime»,  а також через Google-форми. Для зворотнього зв’язку з учнями та батьками вчителі використовували Viber та  електронну  пошту .

Разом із тим  практика дистанційного навчання виявила проблеми в його організації:

-недостатня мотивація дітей до навчання під час карантину;

-відсутність у дітей вміння вчитися самостійно;

-відсутність повноцінного контролю за виконанням завдань та ефективного оцінювання;

-проблеми з безпекою в Інтернеті;

-проблеми з технічним забезпеченням дистанційного навчання;

-проблеми психо-емоційного стану учнів, вчителів та батьків.

Досвід організації дистанційного навчання та питання підвищення його ефективності було обговорено на засіданні педагогічної ради «Дистанційне навчання: виклики, проблеми та перспективи» (червень 2020 року).

ІІІ. Залучення додаткових джерел фінансування навчального закладу та їх раціональне використання

 В основному фінансування школи відбувається централізовано відділом освіти. Але вимоги часу диктують свої потреби і школа вимушена шукати додаткові джерела фінансування.  Постійними джерелами фінансування школи є спонсорська допомога батьків. Щомісячно батьківський комітет організовує збір коштів для покращеного  харчування учнів, які не потрапляють під категорію безкоштовного харчування. Також було зібрано кошти на потреби школи  -  1670 грн. Вчительський   комітет разом із адміністрацією реалізував закупівлю насіння квіток для озеленення пришкільної території, для шкільних клумб,  розсаду  капусти  та  насіннєвий  матеріал  на  ШНДЗД.

            Залучено було також додаткові кошти на придбання новорічних подарунків для всіх учнів школи ( УЛДСС),  на придбання канцтоварів для організації роботи  школи  ( педколектив школи).

п/п

Вид

Сума

Хто  надав  кошти

1

Харчування

9311

4000

2450

батьки (продукти  харчування)

С/Р  (субвенція)

УЛДСС (крупи)

2.

Поточний  та  капітальний  ремонт

6250

1500

8000

батьки

с/р  (їдальня)

УЛДСС (НУШ)

3.

Товарно-матеріальні  цінності

500

9000

2000

6000

Депутат  райради

УЛДСС (шафа)

ПП «Поділля Н»

УЛДСС (вішалки)

4.

Основні  засоби

8000

1265

с/р  (принтер)

с/р (шнур, канц.. товари)

5.

Інше

2000

1000

2000

ПП «Поділля Н» (подарунки)

Сільська  рада (подарунки)

УЛДСС  (подарунки)

Всього:

63276

В  результаті  участі  в  обласному  проекті  переможцями  стали  наступні  проекти:  «Сучасний  і  безпечний  ігровий  майданчик, облаштований  на  радість  дітям»  та  «Спортзал  вуличний  потрібен  для  всіх  -  це  здоров’я  і  успіх».   Їх  облаштовано  та  встановлено    на  території  школи  згідно  санітарних  вимог.

IV. Ужиті заходи щодо забезпечення навчального закладу кваліфікованими педагогічними кадрами та доцільність їх розстановки.

  В колективі на сьогоднішній день працює 13 педагогів, з них 3 - з вищою категорією, 1  -  звання  «Відмінник  освіти»,  2 має звання « старший вчитель»  , 5 – мають І категорію, 2 – мають ІІ категорію, 3  вчителі –спеціалісти. З  них  2 сумісники. Наповнюваність школи педагогічними кадрами задовільна.  Виникла  вакансія  вчителя  англійської  мови.

Курсова перепідготовка педагогічних кадрів відбувалась відповідно до плану роботи та визначених термінів. У 2019-2020 навчальному році курси підвищення кваліфікації при КВНЗ  «ВАНО» пройшли 9 педагогів. За період карантину 5 педагогів школи пройшли навчання на платформах EdEra, «На урок», «Всеосвіта», авторських вебінарах.

V.  Соціальний захист, збереження та зміцнення здоров`я учнів та педагогічних працівників.

  1. Забезпечення організації харчування та  медичного обслуговування учнів і педагогічних працівників.

            Харчування в школі організовано на задовільному рівні, харчуються діти щоденно відповідно 1-9 класи після 3 уроку. Діти  1-4 кл.  з малозабезпечених сімей харчуються безкоштовно. На покращення харчування батьківським комітетом організовано збір додаткових коштів, які використовуються для закупівлі необхідних продуктів для шкільної їдальні. Учні школи забезпечені повноцінним гарячим харчуванням. Обов’язки контролю за якістю їжі покладено на чергових вчителів. Харчуванням охоплено близько 100 % дітей. Намагаємось оптимально покращити вітамінізацію, проводити раціональне харчування. На пришкільних ділянках вирощується вся необхідна городина, якою на 20% забезпечується процес приготування їжі для учнів школи.

  Медичне обслуговування учнів та педагогічних працівників знаходиться під постійним контролем адміністрації школи. У жовтні 2019року  відбувся поглиблений медичний огляд учнів працівниками лікувальних установ, надається профілактична консультація як учням так і вчителям.  Діти, які мають проблеми із здоров`ям, знаходяться під постійно-періодичним наглядом лікарів та вчителів.

            Питання про організацію харчування та медичного обслуговування виноситься на обговорення засідань ради школи та на загально шкільні батьківські збори.

  1. Дотримання вимог охорони дитинства, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм.

             Керівництво школи, володіючи сучасними педагогічними знаннями, при постійній взаємодії з учнями, їхніми батьками, медичними працівниками планує та організовує свою діяльність з урахуванням пріоритетів збереження та зміцнення здоров`я всіх суб’єктів педагогічного процесу.  Створено безпечні умови для перебування, навчання та праці в школі, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу ( з урахуванням вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних вимог), відповідності навчального та фізичного навантаження можливостям дитини. Було забезпечено і проведено профілактичні щеплення (робітниками місцевої  лікарні), рухову активність, вітамінізацію, організацію здорового харчування, заходи санітарно-гігєнічного характеру, пов’язані з респіраторно-вірусними інфекціями, зокрема грипом. Класними керівниками було організовано гігієнічне навчання (раціональне харчування, догляд за тілом тощо), протидія  булінгу ; вироблення життєвих навичок (керування емоціями, вирішення конфліктів тощо); профілактика травматизму та зловживання психоактивних речовин; статеве виховання.

             Разом з тим адміністрацією школи видаються накази, обговорюються питання на нарадах при директорові з охорони дитинства, техніки безпеки, протипожежних норм. В школі діє екологічна  агітбригада  «Спалах». Постійні інструктажі з техніки безпеки , по охороні праці як з учнями так і з вчителями сприяють відповідальному ставленню до власного здоров`я та відсутністю дитячого травматизму у школі під час навчального процесу.

           

VI. Залучення педагогічної та батьківської громадськості навчального закладу до управління його діяльністю; співпраця з громадськими організаціями.

Система роботи з батьками ЗОШ I-II ст. с.Люлинці  передбачає цілу низку заходів, які мають на меті посилення співпраці між педагогічним колективом школи та батьками учнів школи. Серед них можна назвати відвідування батьків вдома, індивідуальна робота, листування, батьківський всеобуч,  батьківські світлиці (родинно-сімейне виховання), діагностичні дослідження тощо.

            Всі класні керівники та класоводи спланували свою виховну роботу з урахуванням роботи з батьками.

     Так, протягом  2019-20н.р. ними були проведено класні батьківські збори (4 рази  на рік) та двічі на рік  загальношкільні батьківські збори. Залежно від теми зборів, батькам наводять приклади позитивного сімейного виховання, переконливо показують, що трудовому вихованню, наприклад, багато в чому сприяє сумлінне ставлення до праці самих батьків, аморального стилю життя, пияцтва, хуліганства. Рішення, які приймають батьківські збори, спрямовані на формування громадської думки, забезпечення єдності зусиль школи і сім’ї, залучення батьків до самоосвіти, поліпшення сімейного виховання. 

            Індивідуальна робота дає вчителю змогу дістати уявлення про уклад конкретної сім`ї, її мікроклімату, допомогти батькам знайти правильні шляхи розв’язання певних ситуацій, запропонувати найефективніші методи й засоби впливу на дитину, усунути причини конфліктів батьків і дітей тощо. Всі класні керівники та класоводи проводили індивідуальні бесіди з батьками своїх учнів, відвідали кожну родину.

            Протягом навчального року адміністрацією разом з батьківським комітетом  двічі на семестр організовувались і проводились батьківські дні – «Дні відкритих дверей» - під час яких батьки отримали можливість відвідати уроки, класні години, гурткові заняття.  Особливу  увагу  приділяли  випускному  9  класу.  Батьківські дні організовують за розробленою заздалегідь тематикою. На них класні керівники обов’язково запрошують і батьків, які не забезпечили належного рівня сімейного виховання, допомагають їм отримати необхідні консультації. Зокрема, батьки мають змогу поговорити про успішність і поведінку дітей з учителями окремих предметів, класним керівником.

            В школі створено лекторську групу, яка підготовлює матеріали для проведення батьківського всеобучу з питань формування здорового способу життя не лише в школі, а й в родинах школярів. Основним  завданням батьківського всеобучу є актуалізувати серед батьківської громадськості проблеми національного відродження, поглибити знання батьків із питання в учнів гігієнічних навичок, проведення антиалкогольної, проти наркотичної пропаганди та боротьби проти куріння, ознайомлення батьків з відповідальністю за неналежне виховання дітей тощо.

            У практиці роботи педколективу – родинні зустрічі, свята, Дні іменинника, на які запрошують батьків. Під час таких заходів, відпочиваючи, вони спілкуються з дітьми, чого так бракує в сім’ях.  В 2019-2020  н.р.  на  плечі  батьків  лягає  багато  проблем.  Згідно  нового  закону  України  «Про  освіту»  за  допомогою  батьків  будуть  створюватися  освітні  простори  для  майбутніх  першокласників.

            Проте не завжди робота з батьками приносить свої позитивні результати чи є досконалою. Виховні години продовжують носити форму лекцій, хоча все більше переходимо до інноваційних технологій. В деяких класних керівників класні збори зводяться до аналізу поведінки учнів, до їх навчання і зовсім мало звертається уваги на основи таких проблем.

            Завдання школи полягає в налагодженні тісної взаємодії з сім’єю, залученні батьків до загального виховного процесу, використовуючи їх творчі можливості у позакласній роботі з класними колективами та індивідуальній роботі з неблагополучними родинами. Адже лише тісний зв'язок шкільного та сімейного виховання, що полягає в єдності вимог, засобів впливу на дитину, дає позитивний виховний результат.

                        Завжди педагогічний та учнівський колектив відгукується і на співпрацю із сільською громадою. Неодноразово учні школи брали участь у сільських суботниках, де впорядковували місцеве кладовище, територію вулиць прилеглих до школи. Учні школи є активними  учасниками всіх святкових подій, які відбуваються на території села.

            Керівництво школи намагається залучатись до співпраці з громадськими організаціями і підтримувати зв’язки з славетними вихідцями із нашого села.

VII. Дисциплінарна практика та аналіз звернень громадян з питань діяльності навчального закладу. Реагування керівника на зауваження та пропозиції, викладені батьківським комітетом, радою, батьками, представниками інших органів громадського самоврядування.

             Адміністрація закладу здійснювала постійний контроль за станом виробничої та виконавчої дисципліни. Відвідування загально шкільних педагогічних заходів становило 60%. Мали зауваження у стані виробничої дисципліни деякі члени колективу школи.

   Керівництво школи завжди адекватно реагувало на зауваження та пропозиції, викладені батьківським комітетом, радою школи, батьками, а також самими вчителями. Приймалися міри для поліпшення умов колективної праці над загальною проблемою вихованості в колективі. Кабінет директора ніколи не закривався перед відвідувачами, які приходили з будь-якого питання. Постійно обговорювались проблеми і знаходились шляхи їх вирішення.

                Першочерговим завданням адміністрації є організація роботи школи, де колектив має спільну мету, обумовлену світовими, державними, регіональними тенденціями розвитку освіти; формування системи показників та оцінок, які контролюють, оцінюють та регулюють процеси в управлінні.

    Враховуючи сучасні вимоги, стиль керівництва школою більш близький до демократичного, так як більшість рішень приймаються на основі врахування думки колективу й інтересів справи. Рішення до управління та контролю за навчально-виховним процесом адміністрація школи приймає колегіально.

    Застосування принципу раціонального поєднання традиційного і інноваційного в управлінні внесло зміни в основні завдання, функції, форми та методи діяльності керівника і сформувало нові підходи:

  • підготовка конкурентоспроможних випускників;
  • створення конкурентоздатного освітнього середовища;
  • підключення  комп’ютерної мережі Інтернет;
  • Виховання в учнів поваги, доброти , етичного ставлення до сім’ї, родини, людей;
  • Застосування новітніх педагогічних технологій;
  • Модернізувати матеріальну базу школи;
  • Забезпечити соціальний захист учасників навчально-виховного процесу, дотримання правил безпеки життєдіяльності, охорони здоров’я і життя дітей та підлітків, педагогічних працівників;
  • Підвищення   якості       навчальних  досягнень  учнів;
  • Забезпечення  необхідного  відвідування;
  • Створення  матеріально-дидактичної    бази  навчальних кабінетів,  приведення   їх     згідно  вимог    Положення  про  навчальний  кабінет.

В  цих  напрямках  ми  маємо  деякі   напрацювання  і над  цими  проблемами  будемо  працювати   в  2020-2021 н.р.

Сподіваємося  шановні  батьки, вчителі, жителі  села  продуктивно співпрацювати  у  вирішенні  всіх  проблем   шкільного   життя.

На  закінчення   хочеться  побажати    колегам      душевної  наснаги, терпіння, впевненості  у  власних  силах, любові  до  професії    та  успішних    звершень   творчих  планів    і  задумів. Спасибі  всім  вчителям   та  батькам      за  співпрацю  та  порозуміння.  

  1. Дотримання вимог охорони дитинства, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм.

VI. Залучення педагогічної та батьківської громадськості навчального закладу до управління його діяльністю; співпраця з громадськими організаціями.

VII. Дисциплінарна практика та аналіз звернень громадян з питань діяльності навчального закладу. Реагування керівника на зауваження та пропозиції, викладені батьківським комітетом, радою та піклувальною радою, батьками, представниками інших органів громадського самоврядування.

Comments:
Only authorized users can leave comments.